Kas mažina cholesterolį

Kiek artimųjų prarasime nuo kraujotakos ligų, kol pradėsime rūpintis savo sveikata? Sužinokite kas iš tikrųjų mažina cholesterolį ir visam laikui susitvarkykite savo cholesterolio kiekį.  

Fitosterolis mažina cholesterolį

Fitosterolis yra medžiaga randama augalų ląstelėse, kuri yra labai naudinga žmonėms su per dideliu cholesteroliu. Kodėl? Nes jūsų kūnas negali atskirti cholesterolio nuo fitosterolio dėl itin panašios cheminės struktūros. Abi medžiagos konkuruoja dėl įsisavinimo virškinimo sistemoje. Vadinasi, suvalgius fitosterolio iš augalų, jūs sumažinsite blogo cholesterolio įsisavinimą iš riebaus maisto [1].

Gera žinia ta, kad tik iki 20 procentų cholesterolio kraujyje atsiranda dėl suvartojamo maisto [2]. Tad jums tereikia užtikrinti, kad kai valgote gausiai riebalų turintį patiekalą, lėkštėje būtų ir fitosterolių turinčių augalų… Tokiu būdu maksimaliai sumažinsite iš maisto gaunamo cholesterolio kiekį. Kaip supratote, padidėjęs cholesterolis neateina „su maistu“, cholesterolį gamina jūsų kepenys.

Kur gauti šių fitosterolių? Jų gausu kokybiškuose, šalto spaudimo, nekaitintuose aliejuose. Pavyzdžiui: kokosų, itin tyrame alyvuogių ar linų sėmenų aliejuje. Tad negailėkite šių (nekaitintų!) aliejų maiste.

Hidrintų riebalų atsisakymas mažina cholesterolį

Daugybė mokslinių tyrimų galutinai susiejo hidrintų riebalų vartojimą su širdies ligomis, uždegimu, didesniu blogojo cholesterolio ir mažesniu gerojo cholesterolio kiekiu [3].

Kur randami šie riebalai „žudikai“? Pagrindiniai šaltiniai yra greitas maistas, užkandžiai (čipsai, riešutai apvalkaluose ir kiti pusfabrikačiai), keptas maistas ir kepiniai (bandelės, spurgos). Jų taip pat yra apie 5-10% žole mintančių galvijų mėsoje ir pieno produktuose (sviestas, sūris, grietinė, varškė, jogurtas ir pan.) [4].  

Kaip matome lentelėje, daugiausiai hidrintų riebalų gauname iš pagamintų kepinių, antroje vietoje iš gaminiai iš pieno produktų [5].

Maisto grupėBendro gaunamo kiekio
Tortai, sausainiai, krekeriai, duona ir pan.40%
Žole mintančių galvijų (daugiausia karvės pieno) produktai21%
Bulvytės, čipsai, spragėsiai ir pan.13%
Sausi pusryčiai, saldainiai ir pan.5%
Margarinas ir pan. produktai7%

Turbūt pastebėjote, kad tyrame, šalto mechaniško pirmo spaudimo aliejuje hidrintų riebalų nėra, kaip ir nėra kiaulienos lašiniuose, kiaušiniuose ar riebioje paukštienoje (pvz.: žąsiena, antiena it t.t.).

Atsisakykite vartoti nesveikus produktus (iš lentelės) ir tai sumažins jūsų cholesterolį. 

Skanus kasdienis maistas mažina cholesterolį

Norint palaikyti gerą cholesterolį (ir fizinę sveikatą), jūs turite prisiimti atsakomybę už tai, ką vartojate kiekvieną valgį, kiekvieną dieną. Žuvis (silkė, skumbrė, ir kitos žuvys (pagal galimybes)) [6], riešutai, sėklos [7], jūrų gerybės ir tyri (nekaitinti, nekepti, neperdirbti) augaliniai aliejai yra gausiai reikalingi ant kasdieninio stalo. Šie produktai yra tai kas mažina (blogąjį) cholesterolį bei gerina jūsų kraujotakos veiklą.

Rūkymo atsisakymas mažina cholesterolį

Cigarečių rūkymas mažina gerąjį cholesterolį, kuris yra ypatingai svarbus, nes padeda pašalinti blogąjį iš arterijų. Jei rūkote, tuomet sparčiai prisidedate prie aukštesnio blogo cholesterolio kiekio ir tiesiu taikymu einate į širdies ligų kabinetą [8].

Ar žinote, kad yra lengvas būdas nustoti rūkyti?

Susilaikymas nuo alkoholio mažina cholesterolį

Nors alkoholyje pačio cholesterolio nėra, jo vartojimas turi neigiamos įtakos ir didina cholesterolio normą. Alkoholis yra suskaidomas kepenyse ir atkuriamas kaip cholesterolis, kas itin kenkia jūsų sveikatai. Mes buvome klaidingai tikinami, kad „šiek tiek alkoholio gerai“, tačiau moksliniai tyrimai perspėja, kad saugaus alkoholio kiekio net nėra [9].

Atsisakykite saldumynų ir sumažinsite cholesterolį

Cukrus yra bene didžiausias kenkėjas jūsų sveikatai, niokojantis kraujotakos sistemą. Saldumo dauguma žmonių suvartoja per daug, nes labai mėgsta jo gausiai turinčius gaminius – vaisius, medų, saldžius gaiviuosius gėrimus, sultis, saldainius, sausainius, tortus, bandeles, sūrelius… Kuo mažiau saldumo (fruktozė, gliukozė, sacharozė, laktozė ir kt. cukrus…) suvartojame, tuo labiau tai mažina cholesterolį, gerina sveikatą, energijos lygį bei gyvenimo kokybę.

Svarbu paminėti, kad mokslininkai įrodė, kad cukrus kelia priklausomybę ne mažiau negu tam tikri narkotikai [10], tad mesti nėra taip lengva [11].

Kiekvieną kartą prieš pasiimdami šokoladuką, bandelę ar limonadą, prisiminkite – tokiu būdu sąmoningai kenkiate sau. Pasirinkite mylėti save ir sumažinkite cukraus suvartojimą iki minimalaus ar nulinio. 

Vartokite papildus, kurie padės sumažinti cholesterolį be šalutinių poveikių

Vienas iš efektyviausių papildų yra medicininiai grybai. Mokslininkų įrodyta, kad tam tikruose grybuose randamos aktyviosios medžiagos gali būti daug efektyvesnės nei vaistinėse randami vaistai nuo cholesterolio. Taip yra todėl, kad kai kurie medicininiai grybai, natūraliai atkuria cholesterolio pusiausvyrą, o ne paprasčiausiai blokuoja jo gamybą. Geriausia yra tai, kad galite būti saugūs vartodami šiuos natūralius papildus, nes jie neturi 10-20 neigiamų šalutinių poveikių. Kokie geriausi papildai nuo cholesterolio?  

Kokie medicininiai grybai sumažina cholesterolį be šalutinių?

Yra medicininių grybų, kurie ne vien mažina blogąjį cholesterolį, bet ir didina gerąjį. Taip atstatydami cholesterolio normą. Šie sausi polisacharidų ekstraktai įeina į geriausių papildų nuo cholesterolio sudėtį.

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24780090/

2. https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-its-made-cholesterol-production-in-your-body

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31336535/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6356151/

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551118/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4036853/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2649645/

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3110741/

9. https://ncdalliance.org/news-events/news/take-this-to-heart-there-is-no-safe-level-of-alcohol#:~:text=%E2%80%9CStudies%20have%20shown%20that%20even,of%20Alcohol%20Consumption%20on%20Cardiovascular

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23719144/

11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/