Tik 1 iš 300 didelio cholesterolio atvejų yra paveldimas dėl genųwebmd. Tad aptarkime kaip iš tikrųjų sumažinti cholesterolį
Cholesterolis yra riebalinė medžiaga, kurią gamina kepenys. Jis dalyvauja daugelyje būtinų organizmo funkcijų, todėl sumanius neapdairiai sumažinti cholesterolį galima susilaukti nepalankių padarinių [pubmed]. O per didelis cholesterolio kiekis gali sukelti mirtinų sveikatos problemų. Kaip teisingai sumažinti cholesterolį?
Remiantis Amerikos nacionaliniu širdies ir kraujo institutu [pubmed], nesveikas gyvenimo būdas yra pagrindinė didelio cholesterolio priežastis („nesveikas“ panagrinėsime atskirai). Genetika, kai kurios ligos ir kitų vaistų vartojimas gali šiek tiek prisidėti prie didelio cholesterolio, tačiau tos ligos ir vaistai, vėlgi didžia dalimi atsiranda dėl gyvenimo būdo… o nėra paveldėtos. Ir tai yra gera žinia norintiems sumažinti cholesterolį, kadangi tai tikrai galima padaryti.
Didelis cholesterolis didina širdies ligų ir insulto riziką. Daktarai dažnai skuba skirti vaistus [cnn], kad sumažinti cholesterolio kiekį, tačiau šie vaistai gali sukelti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, galvos skausmą, raumenų mėšlungį, pykinimą, sąnarių skausmus… ir taip gyvenimo kokybė gali ženkliai nusiristi.
Tad panagrinėkime kaip sumažinti cholesterolį pakeisdami gyvenseną ir kokios veikliosios medžiagos padės jums sumažinti cholesterolį be šalutinių.
Kas yra skaidulos? Tai medžiagos, kurių žmogaus skrandis nevirškina, todėl jam apdoroti pasitelkia bakterijas, dažnai tai mažai kalorijų turintis maistas, todėl propaguojamas svorio metimui. Žmogui priimtinesnės yra vandenyje tirpios skaidulos [pubmed].
Vandenyje tirpios skaidulos sugeria vandenį, pavirsta į gelį ir yra gerųjų bakterijų maistas.
Vandenyje tirpios skaidulos ne tik palaiko virškinimą, bet ir mažina MTL cholesterolio kiekį[pubmed], tačiau nedidina DTL (gerojo) cholesterolio ir taipogi nemažina trigliceridų.
Neskubėkite pirkti madingiausių skaidulų papildų, mat reikia vandenyje tirpstančias skaidulas gauti tiesiog valgant sveiką, skanų maistą [pubmed]. Tai kur gauti vandenyje tirpių skaidulų, kad sumažinti cholesterolį?
Staiga padidinus šių skaidulų vartojimą gali pūsti arba skaudėti pilvą. Pradėkite nuo mažiau, didinkite palaipsniui.
Trans nesotieji riebalai, vadinami trans-riebalais yra nesotieji augaliniai riebalai kurie yra hidrinti maisto (gaminio) gaminimo metu. Maisto gaminių gamintojai pasirenka šį aliejaus gaminį dėl tekstūros, pigumo ir ilgo galiojimo. Apmaudu, tačiau jiems (dažniausiai) nerūpi kaip sumažinti jūsų cholesterolį. Produktų su hidrintais riebalais jums reiktų vengti.
Kur galime aptikti hidrintus riebalus:
Amerikos širdies asociacija [heart] informuoja, kad trans-riebalų vartojimas neigiamai veikia cholesterolio santykį dviem būdais:
Mono-nesotieji ir poli-nesotieji riebalai gal padėti sumažinti blogąjį cholesterolį.
Mono-nesoteji [heart] riebalai dažniausiai slepiasi riešutuose ir sėklose:
Geriausi bei labiausiai įsisavinami yra poli-nesotieji riebalai, kurie slepiasi žuvyje ir jūros gėrybėse. Nebijokite kasdienį savo maistą keisti žuvimi.
Lynas, silkė, skumbrė, jūros ešerys…
Nesuskaičiuojama galybė rūšių ir patiekalų. Poli-nesočiųjų riebalų turite suvalgyti daugiau nei mono-nesočiųjų. Kitaip sakant, žuvies daugiau negu alyvuogių aliejaus nmvrvi.lt.
Šie gerieji riebalai pamažins blogąjį cholesterolį, bet nepadidins gerojo cholesterolio ir nesumažins trigliceridų.
Tyrimai rodo, kad reguliarus sportas gali padėti:
Jums nereikia (nors būtų gerai), registruotis į naujausią sporto klubą. Galite išspausti 50 pritūpimų, šuoliukų ar atsilenkimų. Jums nebūtina tūkstančius kainuojančio aparato… jums būtina nugalėti tinginį. Nuspręskite nesinaudoti liftu ir visuomet visur lipkite laiptais, jei kas klaus, kodėl taip darote, galite pajuokauti, kad turite uždarų erdvių baimę. Niekada neieškokite laisvos vietos automobiliui pastatyti prie prekybos centro durų, atvirkščiai, važiuokite į tolimiausią kampą – ir vietos visuomet rasite ir pasportuosite parkulniuodama(s) su pirkiniais.
Raskite sau patinkantį sportą, atjunkite telefonui garsą ir mėgaukitės savo laiku. Kiek sportuoti, kad būtų apčiuopiamas rezultatas? Bent 30 min. kasdien [cdc.gov].
Dauguma žmonių jau žino, kad cukrus jiems nėra gerai (nuvalkiotas posakis „baltoji mirtis“), bet nenutuokia, kad dažniausiai jis yra atsakingas už jūsų didelį cholesterolį.
Tiesą sakant, cukrūs (sacharozė, fruktozė ir kt „ozė“) labiau prisideda prie širdies ligų nei sočiųjų riebalų (lašinių, sviesto, kiaušinių) vartojimas, ilgai laikyti pagrindiniu šios būklės veiksniu [pubmed].
(per)Ilgą laiką sotieji riebalai buvo neteisingai kaltinami, tuo tarpu tikrasis kaltininkas siautėjo nepastebėtas [pubmed].
Daugelis žmonių (ir daktarų!) vis dar mano, kad jei valgysite per daug riebalų, riebalai užkimš jūsų arterijas ir sukels širdies ir kraujagyslių ligas. Cholesterolis yra gaminamas kepenyse ir tik iki 20% mums reikalingo cholesterolio mes galime pasisavinti iš maisto [harvard]. Jo funkcijos organizme per daug svarbios, kad pasikliautume cholesterolį gauti vien tik su maistu.
Kita vertus, cukrus gali sukelti daugybę medžiagų apykaitos sutrikimų [pubmed], dėl kurių padidėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika [harvard].
Pastaruosius 30 metų mums buvo brukama mažinti riebalų kiekį maiste. Dėl to padidėjo (greitųjų) angliavandenių (cukrų) suvartojimas, dėl kurio kilo viršsvorio [sciencedaily] širdies ir kraujagyslių ligų [harvard] epidemija.
Cukrūs (įskaitant fruktozę):
Yra paprastų ir greitų sprendimų kaip galime sumažinti blogąjį cholesterolį. Stiprūs kai kurių medicininių grybų polisacharidų ekstraktai gali sumažinti blogąjį cholesterolį, padidinti gerąjį ir padaryti tai be šalutinio poveikio. Tai kokie tie geriausi papildai nuo cholesterolio ir kur jų gauti?
—
2024 Copyright © Medix.lt
Informacija šioje svetainėje yra pateikiama tik informaciniais tikslais. Ji nėra skirta gydyti ar diagnozuoti ligas ar simptomus ir nėra skirta pakeisti gydytojų ar kitų licenzijuotų sveikatos specialistų patarimų. Mes nei tiesiogiai nei netiesiogiai nepateikiame gydymo patarimų. Jei jūs nusprendžiate gydytis, mes neprisiimame jokios atsakomybės.
Atnaujinta